July 10, 2009

HVORFOR/WHY


har denne hortensia 2 farver/ has this plant 2 colours???

6 comments:

Ingrids strik og patchwork said...

Hej Anita
Uden at gøre mig "haveklog" vil jeg gætte på at den er startet som blå og nu bliver den lyserød, fordi der ikke er det i jorden der gør den blå !


Knus Ingrid :O)

Tina said...

Det har noget med jordens surhed at gøre :) Helt nøjagtigt hvad der skal til af det ene eller det andet er jeg ikke sikker på. Men har fået at vide at farverne bestemmes af jordens surhed.

Bettina LL said...

Kan forøvrigt fortælle, at på min tur rundt i mit lokalområde i dag så jeg flere hortensiaer af samme dobbeltfarvede beskaffenhed. Så det er ikke så ukendt. De må kunne svare i blomsterforretninger eller på planteskoler, hvordan det helt præcist kan ske inden for så lille et område, som rødderne når ud.

Karin Grøn said...

Jeg vil gerne gøre mig klog på hvorfor din hortensia bliver blå og lyserød. For at blive blå skal der i jorden være aluminiumssulfat. Det er en forbindelse af svovlsyre og aluminum og når det er til stede og jorden samtidig er sur, dvs er sphagnum eller har fået svovlsur ammoniak, bliver planten blå. Hos plantecentre og gartnerier kan man købe noget pulver, der hedder Farv mig blå til netop hortensia og det indeholder netop aluminiumsulfat, som nogle steder findes i jorden og ikke andre steder. Det er derfor rigtigt at det har noget med jordens surhed at gøre, men det kræver også tilstedeværelse af aluminium.
Personligt synes jeg det er charmerende at den har alle farverne fra lyserød og pink til lilla og babylyseblå. Det er yndigt i buketter og giver en masse muligheder. Den skrigblå, som de kan få hvis man giver dem aluminiumssulfat synes jeg ser kunstig ud, men hver har jo sin smag. Men det er altså forklaringen.

Lavendel said...

Jeg har dem også i fler-farvede, det ser rigtig flot ud, og jeg ved at det skyldes at de tidligere ejere de sidste par år, de boede her, ikke gav den alun eller aluminiumssulfat. Jeg har vandet lidt med det, så de beholder nok det tofarvede look, det er da flot???

Anita Bruno said...

hej med jer,
Tak for jeres indlæg, jeg aner ikke, hvad jorden/sandet har i sig, og der er ingen her, der har hældt noget i, det er oprindelig stueplanter , som bare er sat ud i jorden/sandet, da de var afblomstrede, rundt om sommerhuset, og de står så her i alle farver fra hvid ,lyserød stærk blå og så den flerfarvede - men uanset hvad det er, så er de flotte :-)